söndag 24 januari 2010

Is



Nu har isen legat ett par veckor. Intressant på många sätt: Vipan är tagen ur trafik, men de andra båtarna kör; sjöfåglar samlas där det är isfritt; isflaken bildar mönster. Det är ganska vackert!

lördag 23 januari 2010

Skridskodamm


På vintern när isen ligger kan de små dammarna "skottas" och bli skridskobanor. Donsö huvudkärr.

fredag 22 januari 2010

Havsörn


Jag vände tubkikaren mot Måvholmen. Där satt en stor fågel, pulsen ökade. Vänta, håll kvar! Yes! Den lyfter och breder ut sina vingflak: En havsörn. Tomtkryss!!!
Förra veckan berättade Ingemar Möller att han sett två örnar från sitt fönster. Örnarna var ute på Svartskär. Det var då jag bestämde mig för att sätta upp tubkikaren för första gången i år. Succé!

söndag 17 januari 2010

Fortfarande is




En eftermiddagstur med förlängning till Vrångö. Mycket is även om den inte är tjock. Silvertärnan "klarade skivan". I områden med öppet vatten kunde jag se knipor, skrakar, svanar och änder samt en och annan dopping.

torsdag 14 januari 2010

Isvinter?





Det är fortfarande minusgrader men förmiddagssolen börjar värma. Båtarna får gå genom is från det de närmar sig Kössö. Inne blommar Amaryllis också den vita vi fick som julblomma från Jonas och Gun-Britt. Fåglarna har inte ätit upp sin mat. Katterna vaktar... Dock, när jag drack mitt 11-kaffe var det två blåmesar framm!

söndag 10 januari 2010

Vi jular av och får äntligen besök vid fågelmatningen

Lördag 9 januari var en riktigt vacker vinterdag. Vi kastar ut granen och plockar ihop jul- och adventssaker.
Strax innan vi ska åka kommer äntligen blåmesarna och prövar fågelmaten. Vi har väntat i flera veckor. Nu kanske de återkommer och får med sig talgoxar och pilfinkar.

torsdag 7 januari 2010

En sommargäst mitt i vintern


Det är vinter och ovanligt mycket snö. Jag kommer ut med Ylva(nio-båten)och min plan är att kolla så att inte vattnet frusit. Det första jag ser är dock att här behöver skottas! Nåväl, snön är lätt och fin. Det är 8 minusgrader och en svag vintersol lyser upp något lite.
Huset känns som det skall. Inget är fruset. Innetemperaturen är plus 12. In med ved i spisen och ut för att skotta färdigt.
Nere vid vägen möter jag en dam på väg upp mot byn och vi börjar prata efter det att Yngve (KA:s bror) presenterat oss för varandra.
- Britt Hansson berättar att hon tillsammans med mamma och pappa varit sommarboende hos Hanna i 18 år!
- Under många av dessa 18 år bodde Hanna i ett rum på vinden, medan vi bodde i rummen nere. Köket delade vi på.
- Pappa drog in el i huset efter det att mamma "blivit vansinnig" på fotogenköket.

Britt frågade särskilt om verandan och trappan. Hon berättade att det växt en björk strax nedanför trappan - "på ingenting"! Under tiden vi byggde om var hon lite orolig för vad vi tänkte göra med "hennes" hus, men nu efteråt konstaterade hon att det blivit jättebra!

Britt bodde nu själv i hyreshuset och hade vänner på Donsö alltsedan ungdomen. Hon pratade om Agnes mamma Sigrid som "tant Sissi" och kom väl ihåg Harriet och cafeet.

Ännu en liten pusselbit till bilden av husets historia!

söndag 3 januari 2010

Vinterpromenad



Söndag morgon. Minus 10 när jag lämnar stugan. Jag är väl påpälsad efter flera dagars erfarenhet av den isande kalla nordöstan. Men idag har det svängt till sydväst och temperaturen stiger. Jag känner det och märker att jag inte fryser.
Kikaren och kameran är med och jag går mot naturstigen och Donsö huvud. Minst två hackspettar och en stor flock björktrastar. Dock ingen hackspett i "hackspettskogen".

fredag 1 januari 2010

Vinterbåt och isvulkaner

Från vår vintriga nyårsaftonspromenad noteras på nytt att båten gör sig bäst på land denna årstid.




Kombinationen kyla och lågvatten bjöd på spännande isvulkaner och spetskantade klippor.





En katt passar på fåglarna



Lars har "laddat" med fågelmat. Det är vinter och kallt. De små fåglarna borde lockas till syrenen - men en eller två katter placerar sig i läge och ligger kvar. Usch för katter!

2010 börjar med kyla


Mellan 5 och 6 minusgrader + en kall nordostvind. Det är skönast att vara inne vid brasan!

Farväl 2009

Bozze, Karin och Lars var samlade på nyårsafton och tog ett lugnt farväl av året 2009.