söndag 28 februari 2010

Tung snö, stor knopp och ny kamera





Denna sista februarivecka har temperaturen gått från - 15 till + 4. Snön har plötsligt blivit tung, väderkänslan är grå. Inne har amaryllisen gett nya livstecken. Dessutom har Bozze lånat ut en bra kamera som jag nu provat för första gången. Månne det blir vårbilder snart? De sista dagarna i februari brukar innehålla promenader till blåsippsstället (Kastellegården) och sökande efter små, små knoppar. Så inte i år - än!

lördag 20 februari 2010

Det har snöat ännu mer i natt





Jag har aldrig tidigare varit med om så mycket snö (och så mycket snöskottning) på Donsö.

Snön faller även när det är mörkt




Fredag kväll, snön faller. Jag har skottat gångar. Från vägen och upp till huset, från huset och bort till boden och soptunnan.

fredag 19 februari 2010

Vitt som snö





I skrivande stund snöar det mer än när jag gjorde mina fotoförsök. Ett rejält snötäcke fylls på ytterligare! Dagens snöskottning kommer att få fullföljas imorgon (senast). Mysigt att sitta inne - och titta ut!

Storskrake i Donsö hamn


Vad jag minns är det rekordår för storskrake denna vinter. Ett tips är att använda zoom!

lördag 13 februari 2010

Nostalgi och båtdrömmar


Sitter och bläddrar i gamla bilder och kan inte motstå att visa denna. Här är det nog morbror Gustavs båt. Men sen har vi ju hört om den lyckliga sommaren Lars och Bo fick en båt av morbror Artur att kajka runt med. Och köra av sprintar vid varje grundstötning. Var det då Kannaula utforskades? Tyvärr kom stormen hösten 1969 och gjorde båten till brasved och det dröjde många år tills Lars blev kapten på egen båt igen. . .....men den som väntar på något gott etc. - jämför inlägg 26 nov!.

Amaryllisar i ny och nedan

Vår fina vita amaryllis - julpresent från Gun-Britt och Jonas - blommar ännu. Det är fortfarande vinter med snö och kyla. När vi kom ut idag var det 6 minusgrader ute men inomhus ca 10 grader. Den svala temperaturen bidrar nog till att blommorna står länge. 




Ett nytt odlingsexperiment pågår, försöker återuppväcka vår röda amaryllis från julen 2008. Den stod kvar och skräpade inne i köksfönstret efter blomningen och i somras satte jag ut den i rabatten, möjligen kom det lite flera långa gröna blad då - den tycktes iaf inte helt död. Ngn gång fram i november (eller möjligen slutet av oktober) strax innan frosten tog jag in den och den har fått stå mörkt och kallt i skåpet ute i farstun. Läst någonstans att de skall vila minst åtta veckor. För några veckor sedan kom jag ihåg den och ställde fram den i verandafönstret. Vid dagens besök man man ana en grön spets sticka fram. Det blir spännande att se om det kan komma en ny blomma.......

lördag 6 februari 2010

Vinterpromenad




Under den vecka jag inte varit här har det snöat ca 20 cm! En del att skotta med andra ord. Träden är snötyngda, snön är väldigt vit, det är vackert.
Jag har gått långpromenad på Styrsö. Det var tillräckligt upptrampat längs den nya naturstigen för att jag skulle klara mig med skor. Jag gick också genom Arbores skog. Inga speciella fåglar förrän jag kom till upplaget vid brofästet. Där fann jag tre vinterhämplingar!
Den som tittat ordentligt kan upptäcka rödhaken på vår fågelmatning!

fredag 5 februari 2010

Bozzes fina isbilder




Dessa foton togs för en vecka sedan. Det är fortfarande vinter med snö och is. Endast tre av Styrsöbolaget är i trafik - Isturlista.
Sedan förra veckan har det snöat ungefär 20 cm!