onsdag 30 juni 2010

Man ångrar aldrig ett bad

Mormor startade dagen som barnbarnsinlämnare på dagis. Och Isabelles dagis ligger ju så lägligt vid Hinsholmskilen att man är ju strax ute på Saltholmen och kan fortsätta till Donsö. Så kan man effektivt avverka två barn och barnbarnsbesök utan komplicerande hemresa med kommunala kommunikationer emellan. Regnmoln och vind startade dan men efterhand tittade solen fram så då tog vi chansen. Mormor först i och jag kunde ju inte vara sämre. Inget läge för dyk dock.

Änglamat, jordgubbar och nymogna smultron samt en nyskriven dikt av Bozze bidrog till att göra även denna dag till en riktigt bra dag!

tisdag 29 juni 2010

Stina kommer med Sanna och fläderblom samlas till saft
Stina och Sanna testar Styrsöbolagets nya Valö. Saltholmen - Donsö på ca 15 minuter! Säkerhetsvideon gjorde intryck.
- Man måste sitta ned under hela färden och informationen på TV-skärmen var verkligen informativ, säger Stina, 20.
- Det gick så fort att det var ett sant nöje, säger Sanna, snart 21.


Flädersaft

40 - 60 fläderblomklasar
3 citroner
2 l vatten
2 kg socker
20-25 g citronsyra
1 kryddmått natriumbensoat

Koka upp vatten, socker och citronskivor
Lös upp citronsyran och natriumbensoaten i lagen
Häll lagen över fläderblomklasarna och låt stå övertäckt i 3 dygn
Sila upp saften på väl rengjorda flaskor
Kan frysas in

måndag 28 juni 2010

Gammal sommarfavorit

Måndag morgon är småmulen och det blåser en sydlig bris men vi hoppar i kanoterna och hamnar efter en del skvätt och vågor på Stora Rävholmen. Eller Stora Bajsholmen som den kan kallas numera. Där möts vi av Mr Cheap och hans vänner. Oroliga tofsvipor och rödbenor väsnas oxå när vi passerar den låglänta mittdelen av ön.  Man får passa var man sätter fötterna  för ön är full med får- och gåsbajs. Men Rävholmen är ändå en klassisk favorit och en bra semesterstart med sin grunda sandvik som snabbt blir varm och badbar. Efterhand är solen framme alltmer och i lä värmer det gott.

Lite oväntat är det fortfarande väldigt tomt ute på sjön. Inte en enda båt i viken, alla tycks senarelägga semestrarna. Nåväl det passar oss som kan ägna oss åt textilfritt bad efter att först klättrat upp på höjden och kollat att vår geocache är hel och finns där den skall.
lördag 26 juni 2010

Synden straffar sig själv....

Solen skiner från en klarblå himmel. Lediga dagar ligger framför. Dags att plocka fram kanoterna. Men nu straffar sig bristen på underhåll och höstsmörjning.  Vi har aldrig gjort någon höstsmörjning, på sin höjt tvättat av dem lite grann. Ena roderpedalen har rostat fast i Karins kanot. Därframme är det inte lättjobbat.  Total avsaknad av ergonomi. Är det barnarbetare eller väldigt små kineser som varit där som monterat roderfästena? Mycket 5-56, cykelolja och en del våld senare får jag loss den och listar ut hur man skulle gjort egentligen. (Det behövdes inga barnarbetare).I höst skall jag minsann......Tja vi får väl se.

Sen tog vi oss en liten tur till Vrångö, dagens friska vind började avta så sakteliga och på läsidan värmde solen gott. Karin premiärbadade - ovanligt pipfritt för att vara första doppet - och klarade därmed skamgränsen 1 juli.

Smakstart på semestern.

Midsommarfirande


Lisa och Oleg har bjudit ut vänner till midsommarfirande. Karin och jag får också vara med. Det blir midsommarlunch, firande på SMU-gården och så grillning frampå kvällen.Karin och Andreas, Lina och Pelle med sonen Gustav, två år i sommar. Denne Gustav var glad och trevlig hela långa da´n! Gustav hade stor omsorg om "ankan". "Ankan" var nog en allmän beteckning på alla fåglar, men just på Donsö var det en tofsvipa, men framförallt en fiskmås i trä som tilltalades "ankan". När vi åt skulle "ankan" också ha mat. Och mat fick vi: Nubbesallad, varmrökt lax, sill och färskpotatis. Jordgubbstårta till efterrätt. Och detta var ändå bara lunchen! Lisa och Oleg hade gjort ett "gott jobb"!

lördag 12 juni 2010

örterna i lådan + en liten katastrof


Det skulle ju bli så bra . Och det blev det i örtlådan. Den fick även tillskott av en färgglad vallmo idag.
Men
Vid det snabba besöket förra veckan öppnade jag takfönstret för att vädra ut den instängda värmen. Och glömde stänga det. Sen har regnet vräkt ner i veckan. Och när Lasse kom ut igår var det en stor blöt fläck på golvet under fönstret OCH på köksgolvet.... det har runnit rakt igenom golvet/taket. Några borrhål senare hoppas vi ändå att den värsta vätan skall torka upp. Här är en liten aning om eländet..lördag 5 juni 2010

Örter i lådan

Idag har jag fixat min kryddlåda. Den får plats efter trappan. Först skulle tulpanerna få blomma ut, ville inte ta bort en enda i förtid. Men med den sista veckans soliga värme (och ihållande torka) så har både tulpanerna vissnat och gräset börjar gulna.

Pallkrage införskaffad på Bauhaus, nu fylld med markväv, jord (som jag tagit utanför Yngves....affären var stängd när jag kom så det får bli betalning på måndag...) och en första uppsättning med kryddväxter: timjan, citrontimjan, oregano, salvia, dill, persilja, gräslök. Och så några blommor som var billiga, tror de hette akleja.

Foton får komma senare. Istället kommer en bild från förra veckan när äppleträden blommade så vackert. Vill ha.  Kanske ett sånt här tvådimensionellt träd invid berget.