söndag 26 september 2010

Höstpyssel


Det går inte att förneka. Hösten är här. Höstdagjämningen passerad. Förra helgen riktigt kulen blåsig, man kurar ihop sig på promenaden. Vad göra? Tja fågelspaning från andra våningen kan ge utdelning när kulingen driver in havsfåglarna mot skärgården. Och fiolspel låter ju fantastiskt i den fina akustiken...


Funderar på att fortsätta temat egen skörd, aroniasylt lär vara gott och bären är vackra - men fyra klasar- den skulle bli ödsligt i syltburken. Och ärligt talat är bären inte så goda, åtminstone inte naturella.


Det börjar bli kallt och dragigt från farstun så det var oxå dags att slutföra ett projekt som påbörjades i somras. Dörren mellan farstun och köket "förbättrades" troligen i renoveringen runt 1970 med masonitskivor som dolde de vackra speglarna. Skivorna tog vi bort, sen har det slipats och spacklats efter bästa förmåga

(ja, vi vet ju hur noga det brukar bli...) och nu slutligen målats några lager. Oj vad fint det blev!

Dörren är åter på plats


Årets projekt kan vi väl kalla dörrenoveringen? En vacker spegeldörr som gömts bakom masonit har nu "plockats fram". Den har tvättats, slipats, spacklats och målats (3 ggr). Min mobilkamerabild gör inte riktigt rättvisa åt den vackra dörren, men jag kan försäkra att den är fin!!!

måndag 13 september 2010

Spindlar och slånbär

Fick se den här lilla rackaren när jag var på väg ut. Det är han som bygger från grannens flaggstång till busken. Duktig kille får man väl säga (om det nu är en han, vet inte hur man ser skillnad) ...



Stilstudie från sidan.



Det ser ut att bli gott om slånbär i år. Blir nog till att plocka några liter. Förra året gjorde brodern mycket god saft! En gedigen instas pga ett mycket krångligt recept, det tar flera dagar innan det blir klart!




En av veckans bästa dagar

Måndag är en av veckans allra bästa dagar. På måndagen börjar veckan och därmed alla nya möjligheter. Då finns det anledning till tacksamhet!

Denna måndag blev vädret bättre ju längre tiden gick, jag bestämde mig för en utflykt till Styrsö.

Utsikt mot väst från Styrsö Rös.







Utsikt över ett Donsö i motljus.



Naturstigen genom skogen, trevligt!



En båt på Donsö som är på god väg att bäddas in i grönskan!



Sång för dagen:
"Tacksamhetens dag skall åter randas"


Söndag sköna söndag

Spindlar är trevliga och nyttiga djur. Alla spindlar producerar silke, en tunn och stark proteinsträng från spinnvårtorna som oftast kan hittas i änden av bakkroppen. Jag såg trådar från grannens flagstång till närmaste buske, de var åtminstone 4-5 meter långa.

Spindlar ses ofta, av misstag, som insekter av allmänheten, men det är de inte. Detta exemplar fanns på husets baksida.



Och det blev afton med en härlig solnedgång.



På måndagen visade det sig att M/S Rivö redan är tagen i trafik.




fredag 10 september 2010

Stigs vildvin


Vår granne Stig planterade vildvin för många år sedan. Nu är stora delar av våra gemensamma berg nästan helt beväxta. På hösten lyser det rött!

Vadarstranden


Det driver in mycket tång på Lökholmens stränder. Vid rätt vind (sydväst! idag tyvärr nordost...) rastar vadare. Idag var det tomt. De enda vadarna jag såg (och hörde) var en svartsnäppa i sällskap med en grönbena.

torsdag 9 september 2010

Årets enda (?) blåmanet?



Söndagen den 5 september. Härligt väder! Karin och Lars cyklar ned till Horsika och lastar kajakerna - för första gången på flera veckor. Vi paddlar västerut och går iland på Amneskär. Vi badar!!! Friskt! När vi kollar in de många rödmaneter som snabbt driver mot vår badklippa - då! Då ser vi blåmaneten.
I tidningen har vi läst att kammaneter livnär sig på andra maneter i tidiga utvecklingsstadier. Det fattas något när det är bara är röda brännmaneter.

måndag 6 september 2010

Interesting times

Jag inleder detta blogginlägg på samma sätt som Kurt-Evert Andersson inledde sitt tal inför FN i september 2008. We´re living in interesting times.

När jag kom till Donsö i söndags låg splitternya M/S Rivö (systerfartyg till M/S Valö) på insidan av hamnpiren.



Söndagsutflykt på Korsholmen.



Idag är ett tankfartyg på besök; M/S Lotus som tillhör Sirius rederi.



Har man haft bilen ombord eller mekar man på ett okonventionellt sätt ...?



Solnedgång på söndagskvällen.



Solnedgång på måndagskvällen!



Er tillgivne Bo R. Davidsson