lördag 30 april 2011

Östen - mannen, myten

När Östen sätter fart står fantomen stilla.

Vad stod redan på kajen? knappt 24 timmar efter hans besök i vår farstu?.

Farsturivning påbörjad liksom badsäsongen

Den stora husombyggnaden för fem år sedan var inte helt komplett. Några smågrejor var kvar. T ex farstun. Men nu är det dags. För farstugolvet alltså. Dörr, fönster och isolering och ny panel gjordes i bygget. Men golvet och inredningen blev kvar. Ett dragigt, dåligt isolerat och lite surluktande golv troligen nästan liggande på jorden/berget??

Nu har vi börjat riva. Vad skall vi hitta?





Vi hittade ett lager isolering, undergolv och sen jord och sten på varierande djup. Byggare Östen och snickare Simon fick komma och titta och föreslog utfyllning med ngn slag frigolitiserad betong. När vi hade rivit resten och grävt bort all jord förstås. Östen försåg och med såg och SNABB instruktion i hans vanliga effektiva stil....


Vid rivningen fick vi åter exempel på återbruk. Vi tror farstun byggdes ut av "Kössösnickarna" ca 1970, de var mästare på att återanvända material. Ovan anas grön pärlspont i undergolvet, den kände vi igen från en del av innerväggarna. Undergolvet täcktes delvis av gammal golvmatta med käcka mönster.



Så här såg farstun ut på utsidan när vi tagit bort eterniten 2005 - återanvänd dörr som del av väggen:


Efter en dags sågande, bräckande, spikutdragande, rivande, grävande med damm, smuts, killinäsan, svett så verkar ett bad väldigt lockande. Särskilt som solen skiner och det säkert är minst 17 - 18 grader i luften. En del av familjen har ju redan premiärbadat men nu passade vi på båda två. När badade vi i april sist??





"Man ångrar aldrig ett bad" citat L Olsson.

tisdag 26 april 2011

Våren är gul(d)






Vår forsytia blommar så man blir glad! Den är så gul, så gul, så gul! Jag funderar på om vi flyttade den i samband med ombyggnad av hus eller nyanläggning av trädgård, men det gjorde vi nog inte.

- Om vi gjort det skulle blomningen vara ännu mer att kommentera, nu är den "bara" fantastisk!

måndag 25 april 2011

Annandagsbad

Karin som brukar vara mesbadare i början på sommaren tänkte att med ett sånt här påskväder måste man ju ändå hoppa i spat. Det blev inte av på påskafton. Det blev inte av på påskdagen när det nog var varmast. Å andra sidan var jag ju fast i parkeringsplatskön på Långedag på söndag eftermiddag medan övriga Davidsson for iväg med båten så det var inte riktigt badläge. 

Sista chansen för påskbad idag och idag var det nog lite kallare i luften.......jag gick iaf till Horsika omutifall badandan skulle falla på. Och. Ja. Det gjorde den.





Påskdagsmorgon

Uppe med tuppen är Lars och Karin och Stina. Efter snabb frukost blir det sju-båten mot stan. Hem till Kungälv och Påskdagsgudstjänst. Men sen kommer vi tillbaka!

Morgonsol på verandan

Påskefyr

Lika galet som i norra skärgården  tror vi inte att det är. Men en stor påskeld vill man ha även här i söder. Påskaftonens promenad gick till Torholmen och vi hittade en jättehög - den skulle växa ytterligare innan kvällen insåg vi när vi mötte allt fler ekipage fullastade med julgransrester och annat brännbart. Hur skulle man hindra elden från att sprida sig?

Det gick bra. Öns trähus står kvar.






söndag 24 april 2011

Påsklunch

Mormor har frågat efter den sen i vintras. Påsklunchen är nu en väl inarbetad tradition och menyn fastlagd sen länge. Spenatsoppa och ägg punkt.  Fast det är klart, sen några år vill vi inte vara utan laxen heller. Tyvärr har hovleverantören Donsö rökeri upphört men Fiskeboa från Vrångö är inte så dumma heller.

Premiär för i år - denna extremt sena påsk - är att lunchen serverades ute! men med strålande sol och nästan 20 grader i luften var valet självklart.




Långfredagsvila

Efter långfredagsgudstjänst och kaffe i solskenet på Hedmans altan lämnade vi fastlandet för en påskhelg i sol- och vårexplosion. Efter att ha skrotat runt lite i trädgården var det skönt att ligga och slumra ute på bänken längs berget. Tittade man upp såg man vår tuktade kastanj med sina bulliga knoppar mot himlen.

fredag 22 april 2011

En glad röd överaskning

Titta vad jag hittade under lövhögen i rabatten!


Rabarber borde finnas i alla trädgårdar. Förra sommaren fanns det en rabarberplanta på rea när trädgårdbutiken stängde för sommaren, jag köpte och petade ner den i jorden nära bergskanten. Sen trodde jag den dog i vätan som kom såg den mest rutten och ledsen ut och jag trodde nog att den hade dött. Har inte särskilt gröna fingrar.  Men ibland har man tur!

Hur länge dröjer det till man kan göra rabarberpaj?

lördag 9 april 2011

fredag 8 april 2011

Våren är på väg





Några bilder från trädgård och rabatter.

lördag 2 april 2011

Vårpyssel med pelargonerna

Det där med att beskära. Varför är det så svårt? Särskilt när det redan börjat blomma. Och dessutom är det aldrig några blad kvar så långt nere på stammen.  Nåväl. Jag skar av några iallafall för ett par veckor sedan. Och fick förstås planera massa skott, man kan inte bara slänga allt man klipper bort.

Idag var vi på ön igen. Krattade bort en del gammalt gräs. Städade upp lite i rabatterna. Tog in fågelmaten. Såg några små krokusknoppar. Högg lite ved. Eldades i spisen för att få upp lite värme under det korta besöket.

Det skall bli ett pelargonträd




Vinterkonkurrens

Vi tog ett litet avbrott från våren och drog till fjällen. Vatten i form av massa snö hade fallit dagarna innan vi kom och ännu mer kom lite skurvis innan vi fick sol från klarblå himmel och kräftröd näsa.  Vattnet bildade vågor i form av perfekt manchester. Trots underbara vinterdagar och perfekta skidförhållanden var vi nästan ensamma i backarna. Skönt för oss!


Vågor i ett hav av snö


Var är alla skidåkare?


Jo därnere är ju Lars!


Tältkåtan gav skydd under 10 min snöstorm.



Karin var extremt nöjd med sina åttor


Långfredag

Efter långfredagsgudstjänst och kyrkkaffe i Hedmans trädgård kom vi ut till ön sent på eftermiddagen. Jag har inte varit här på några veckor och missat en del av vårens framfart - krokusarna har jag bara sett på bild. Men vilken härlig dag trots att det är den dag det är. Våren och värmen har exploderat, det var 16 - 17 grader ute på termometern i skuggan och i solen var det sommar. Lite räfsande i några rabatter, middag, kaffe i solen och sen en stunds slummer ute på bänken vid berget-. Om man då tittade upp såg man vår tuktade kastanj på väg att spricka ut:


Sen lyfte jag ut vår ärvda afrikanska lilja som stått i farstun över vintern. Den hade fått gult skägg. Men de gröna stråna hade satt fart. Hoppas på blåa blommor i sommar.