söndag 31 juli 2011

Tornö

Sista semesterdagen för Karin, varmt och och bara lätta vindar, nord/nordväst. Vi satsar på en förmiddagsutflykt till Tornö. Det blir helt rätt. Ligger i den lilla viken på sydvästsidan, det går bara vid sånt här väder. En av sommarens höjdpunkter.

Tornö - we love you!
Perfekta släta böljande hällar,
Långbadning med utforskning av roliga bassänger. Fortsatt helt manetfritt!
Och så en topptur förstås
Mer rolig sten med rosa grus

torsdag 28 juli 2011

Blockflöjtsbekymmer

I helgen har Styrsö kammarmusikdagar 10-årsjubileum med tre konserter 29 - 31/7. Jag blev mycket glatt överraskad när jag såg att Dan Laurin skall vara gästsolist. Blev inspirerad att ta fram blockflöjten och testa lite av hans repertoar nämligen bl a några stycken ur Der Fluyten Lust-hof - Flöjtens lustgård - av Jacob Van Eyck.

Men oj vad hes blockflöjten hade blivit. Det gick inte att spela. Vad hade hänt?? Långvarig torka? Det var i och för sig inte bästflöjten men ändå. När jag kikar in i röret ser det lite ulligt ut. Vid närmare undersökning finner jag att en spindel vävt in sig där och fastnat i sitt eget nät....Efter lite rensning går det utmärkt att spela igen. "Spindlarna är våra vänner" brukar Lars hävda. Tja.

onsdag 27 juli 2011

Lars och tvättbjörn i farten

Tvätt på tork - ett tecken på ett riktigt husålle. Det tycker iaf Lars och startade stortvätt idag när vi fick den glada överaskningen sol. Efterhand även vind. En strålande dag för tvätt alltså. Väderverkligheten klart bättre än väderförväntningarna om man man kollat rapporterna.

Mormor dök upp och vi fick en fin sol- och baddag igen!

Klädstrecken räckte inte till, vintertvättställningen fick plockas fram

Det blev kulörtvätt oxå

måndag 25 juli 2011

Cayolfbee

Med hjälp av vårt stora strandfynd från Lökholmen skapades idag en ny sport.
Lars ser hoppfull ut, tyvärr blir det noll.
Stina testar ny utkastposition
Mm..
Aj, aj, här kommer skruven..
Och nu är frisbeen helt försvunnen
Nöjd vinnare plockar upp en 20-poängare

Namnet? golf och frisbee bidrog. Dessutom fanns lite kajakutrustning i närheten.

lördag 23 juli 2011

Ytterligare en besökande båt



Lägg märke till den svängda trappan ned till akterdäck och den yttre ingången till akterkabinen! (Dubbelklicka på bilden för att förstora. Trots telefonkamerakvalitet går det kanske att se den svängda ledstången och dörren med runt ventilfönster...)

fredag 22 juli 2011

Glädjefönster

Oförtjänad glädje varje dag - ljus, färg, växt, skönhet att njuta av!

Prickigt nytillskott från Orust förra veckan

Stockrossensation

Vår rosavita stockros från Dalsland har pålitligt klarat husrenovering och trädgårdsomflyttning. Blommat fint varje år och spritt frön omkring sig som inte blivit mycket av. Men sen i våras fanns en lite kraftigare planta brevid nr 1 i rabatten och den fick knoppar. Vi väntade oss en likadan blomma som tidigare och blev gladchockade när vi plötsligt upptäckte denna mörkröda skönhet!

Spännande båtbesök

Till vår förvåning fick vi se Kurt-Evert Anderssons båt i gästhamnen häromdagen. Några äldre engelska gentlemen hade visst lånat den, eller möjligen var de hans gäster.


Lite längre ut låg en blankputsad potentiell goding, åtminstone hade den vackert skrov. Överbyggnaden däremot var något udda, segel och mast saknades oxå.

onsdag 20 juli 2011

Öronmaneter

Förra året var de som bortblåsta. I år har det varit få maneter överhuvudtaget. Vem kunde tro att man skulle bli glad åt maneter, men idag såg jag ca 15 blå öronmaneter i min lilla badvik på Lökholmen - och jag blev glad!

måndag 18 juli 2011

Fika i farstun

Som vanligt med ett nyfixat rum vill man inte bröta in med allt det gamla, fylla upp golv och väggar, skruva och spika. Men det är ju en farstu och snart blir det vardag och den kommer att svämma över av ytterkläder, skor, väskor, prylar, allt möjligt.

Innan dess låtsas vi att det är en veranda och dukar fram lite fika.


lördag 16 juli 2011

Minnenas television

I veckan återsände SVT en intervju med Donsöprofilen Gunnar Tallberg från  1965. Den kan ses på SVT/play här t o m 13/8. Lars Ulvenstam intervjuar.

Stina fixar frukost


Trots att det är Stina på bilden så är det faktiskt hon som ordnat frukosten - och jag var den enda bjudna (eftersom det bara är vi två här just nu!).

Färska frallor med gott pålägg
Yoghurt med banan och bär
Juice
Kokt ägg
Kaffe

Som en trevlig omväxling från gårdagens regn var det en skön solig sommarmorgon och vi kunde sitta ute i trädgården.

fredag 15 juli 2011

Årets ösregn?

Efter gårdagens ganska lugna regn har det i dag öst ner stora delar av förmiddagen. I början på em lugnade det ner sig och Lars på rundtur fick rapporter. Nils-Ove F hade mätt 60 mm!. Många källare var vattenfyllda och länspumparna gick på flera ställen. Yngve H i hade "aldrig varit med om något liknande" - det var på gränsen att affären skulle vattenfyllts!

Vi kikade in i vår källare och hittade lite vatten där med, inte värre än att det kunde ösas ut med kåsa dock. Regnet gjorde en fåra i vår grusgång, det verkar inte som att vattnet kommit in i källaren från den sidan.





Målning är bra regnväderssyssla.


Efter regnet är det lugnt och ljummet och trädgården fuktfräsch

torsdag 14 juli 2011

Årets Jägersro


En av årets höjdpunkter på Donsö är familjemästerskapen i Jägersro. Idag, på Viktoriadagen, strilade regnet på rutor och tak, men inne var det "fram med spelbordet!". Ovan ser vi Rigoletto gå i mål före Figaro och Isolde.


Några kommentarer från de tävlande

Lars Davidsson (57) är glad men lite missnöjd:
- Jag borde anmält min fyraåring Sten Nilsson till derbyt...
- Jag kom sist, men det gör inget...

Karin Davidsson (trädgårdsodlare) är bara nöjd:
- Jag vann! Min taktik att gå ut lugnt, låna så lite som möjligt och sedan lägga så mycket som möjligt på aktier var lyckosam.
- Lyckosam får man nog säga att jag var i loppen också. I finalen gick det min väg!

Aron Davidsson (fritidsmålare) lever fortfarande i tron att den strategi han utarbetade före loppen egentligen inte var behäftad med några svagheter - han borde vunnit:
- Hade jag bara vunnit alla lopp, fått utdelning på satsade pengar med 20 gånger så skulle jag snart ägt alla aktier i totsyndikatet - och vara oslagbar!
- Tyvärr var galoppkorten emot mig...
- Jag hade starka finanser hela spelet och borde vunnit (om jag inte varit fullt så konsekvent med att satsa på gult!).

Stina Davidsson (bensinstationsexpedit) är glad trots "förhälftningen":
- Det har som alltid varit trevligt att spela Jägersro.
- Jag är nöjd med allt - utom den förhatliga förhälftningen!


Post scriptum
Jägersro består av tio lopp med höjdpunkten "endast för urusla kusar". Man kan handla med hästar, aktier och bolag. Som brukigt vinner den som har mest pengar när allt är över.

Några "kusar att minnas" är Caruso, Sweet Sue, Avalon och Castor - en stark kvartett!

onsdag 13 juli 2011

Badgäster





Dagen började lite tveksamt grått och mulet så våra badgäster var välutrustade med varma kläder men så kom solen, glass var helt rätt och som tur var var badkläderna med oxå.

Fin utsikt från andra våningen

Igår fick jag telefon från Lars: - gå och kolla i kikaren, vi är på Måvholmen. Jajamen jag såg två prickar på toppen av ön som vinkade till mig ca 3,2 km bort. Testade lite digiscooping (?) dvs fota med mobilen genom tuben. Konstaterar att det går mycket bättre att fota genom handkikaren men kul i alla fall.

Lars och Aron på toppen av Måvholmen

tisdag 12 juli 2011

Kusin på snabbvisit

Det knackade på dörren och där stod IngMarie, Arne, Sofia och Elvis (? - vovven alltså). IngMaries pappa - dvs morbror Folke - skulle fyllt 100 år idag och de hade varit uppe på kyrkogården. Nu var de på väg till båten men hade några minuter över och gladde oss med besök. En sommar för många år sedan hyrde de en vecka av Ragnar i vår lilla stuga. Mycket var förändrat konstaterade Sofia som inte varit här sedan dess. Hon var numera blivande kantor och jobbade en del i Brämargårdens kyrka

Bakutrustning

Semester är baktid. Sugna på nybakt till kvällsmat. Inte lika förtjust i att blanda deg för hand. Tur att jag hittade en gammal degapparat på säckis i vintras. 20 spänn för bunken och 30 för apparaten eller om det var tvärtom. Jag tror inte de fattat vad det var för något. Den skall hängas upp på väggen men vi har inte hunnit hitta något bra ställe ännu så därför får den pallas upp med lite böcker istället.

Det finns en degkrok oxå förstås men den är redan i disken

Brödet blev gott!