fredag 29 juni 2012

Semesterflärd

...snart, snart, snart är det semester. Bara ett mindre berg (kulle?) av ärenden som skall avslutas först.

Gjorde detta fynd för 29 kronor häromdan.

En ultimat kombo av bekväma sommarfötter i foppatofflor och nästan äkta diamanter för känslan att att få glänsa lite extra!

onsdag 27 juni 2012

Teknikens under


Har en ledig dag mitt i veckan som kompensation för helgens jourarbete. Sovmorgon. Skönt. Äta frukost och få en lång stund med tidningen. Korsordet kanske?

OM TIDNINGEN KOMMIT ALLTSÅ. Vi ställde om tidningen till familjens semesterfirare redan på midsommarafton och oväntat nog funkade det och den kom som den skulle första dagarna. Medan jag fick var utan i Kungälv.

Men idag så fick vi ingen tidning. Alltså ingen papperstidning som man kan breda ut som sällskap till kaffet. Besvikelse. (Eller dagens ilandsproblem kanske).

Nåväl, anmälde bristen till GP och fick som kompensation testa eGP istället. Rätt OK att bläddra igenom men inte något att ta med sig ut i trädgården. Och inte kunde man göra korsordet.

tisdag 26 juni 2012

Kaprifolen blommar på Kungsö

Det var alldeles tätt med blommor!

Stina och Larsan har varit på utflykt. En viss person badade, en annan såg en orm... Fantastisk prakt med blommande kaprifol (bilden gör inte ön rättvisa), nyponros, käringtand och flera sorter gräs!

Levererat med spetsbergsposten


lördag 23 juni 2012

Flädersaft



Vi kokar vatten, socker och citroner. Vi häller den varma lagen på drygt 30 fläderblommor och låter stå i tre dygn.

Levererat med spetsbergsposten


fredag 22 juni 2012

Snigelväder


Vackra hussniglar. Helt OK.


Pantersniglarna. Inte så vacka kanske men OK ändå.

Men så är det ju det läskiga bruna gänget. De får ingen egen bild. Idag har vi nog haft mördarsnigelrekord. Fukten lockar fram dom. Alla vi hittar hamnar i saltvattenspannen för vidare befordran ut i havet.




 Kan alltså tala om att det regnar. Det är midsommar.

torsdag 21 juni 2012

Ja - det är sommar

I morse vid morgongröten mötte oss denna intressanta grafik:

Tur att jag inte har något större förtroende för väderleksprognoser. Men - det känns ändå OK att det är en dryg vecka kvar till min semester! Idag blev det ändå oväntat varmt och efter jobbet drar vi söderut för midsommarafton imorgon är ledig .

Gräsklippning gör oss varma och badlusten faller på, vi går till Horsika. Jag premiärdoppar mig, vattentempen är helt acceptabel - 15? - klarar därmed skamgränsen 1 juli. Det gjorde Lars redan i maj och han är snabbt i vattnet.

Efteråt sitt vi på den varma klippan. Trots kvällen är solen fortfarande högt på himlen. Vattnet är stilla, Styrsö roddare glider förbi i sin lillbåt. Törnsångaren skränar från en buske. Grannbarnen stojar med sin far i vattnet bakom oss. Sommarkvällsljud.

lördag 16 juni 2012

Rosa överflöd


Paradisbusken är paradisisk just nu. Dronningbuske heter den visst på danska och nu är det den som regerar i trädgården. Det var Johanna som föreslog vår drottning, vårt önskemål var att få lite vindskydd från väst och så här fint blev det. Bara ett litet problem - Johanna tänkte kanske inte på hur stor den skulle bli - och nu håller den på att helt dränka svartvinbärsbusken. Och att allt ätbart är högt prioriterat i familjen Davidsson är allmänt känt. Men- det får ordna sig på något sätt!

torsdag 14 juni 2012

Besök hos Tore och Ninnie

Har varit på besök hos morbror Tore och hans favorithustru idag. Trevliga samtal och en del nya berättelser. Han berättade bl.a. hur han fångade en tretåig mås (se bild) med händerna när han var med Rättvik och fiskade, Willy var också med och "Erik i Arka" var skeppare. Ninnie visade porslin i form att kaffekopp och assiett från Tores föräldrahem, dessa koppar används dagligen.

Tore berättade att den enda medicin mormor fick när hon hade levercancer var konjak, den enda utvägen för att slippa smärtorna var alltså att supa sig full.





lördag 9 juni 2012

Här rivs för ljus och luft

Nu står fönstren på vid gavel. Nya grannar håller på att ta huset i besittning. Kanske rivs inte så mycket men lite nytt på golv och väggar piggar upp. Ett par av våra kofotar har fått komma till användning för att få loss gamla välspikade linoleumgolv t ex. Barn och boxer hör till familjen som vi nog får se mer i sommar.

torsdag 7 juni 2012

Acceptans eller motstånd?

 
Grusskarvarna fylls allt mer upp av gräs och ogräs. Jag försöker rycka upp och pilla bort men för varje tuva jag lyckas få bort finns tusen åter. Vilken linje skall jag välja?


Att murrevan kikar fram är precis som det skall..

onsdag 6 juni 2012

Venuspassagen!!

Yess! -Venuspassagen fastnade på bild, rena turen eftersom jag manövrerade kikaren med ena handen och mobilkameran med andra utan att ens se skärmen. Nästa gång skall jag vara mer förberedd. Ett stativ till kikaren hade varit bra. Eller - nästa gång? det lär vara om 105 år, men kanske finns det något annat att se dessförinnan. Den projicerade bilden blev upp och ner, därför syns Venuspricken "kl 5" i bilden.
Mellan sex och halvsjuk tittade solen fram mellan molnen några korta stunder, då lyste den rakt in genom östgavelfönstret.

Jag satt och vinglade med kikaren och förstod så småningom att de runda ljusfälten var solen. Och laborerade man lite med skärpan så dök den lilla svarta pricken upp.

Nu är klockan drygt halvsju och strax försvinner Venus i mörkret.
Lars är helt bländad - eller snarare knappt vaken!

Så här fint kan det bli när ett proffs fotograferar solen och Venus över Sydney. Foto Rob Griffith/Scanpix, från Sveriges Radios hemsida.

Och kolla här vilken fin bild Stilige Sverkers husse tagit!

tisdag 5 juni 2012

Så mycket är borta



Ungefär ialla fall, här ser man hur de gamla boarna låg i flera rader nedanför allstugan.

Donsö hamn (?) har varit snabba med att röja, redan i slutet av förra veckan hade man grävt bort brandresterna och rivit de sista brandskadade bodarna. Allstugan väntar.






Majvädret

Kallt. Kallt. Kallt skulle jag sagt men inser att minnet är kort.  Nu har det varit kallt en vecka - men veckan innan dess var det ju supervarmt. Lars premiärbadade t ex, pingsthelgen var riktigt svettig. Detta som kontrast till den snålkallt blåsiga kr h-dagen osv.  Första maj helgen lär ju oxå varit vältempererad men då var vi på sydligare breddgrader. Varannanveckasväder alltså.