onsdag 29 augusti 2012

Vilken är din drivkraft?

 
Freud betonade människans strävan efter njutning och att eliminera smärta, Adler betonade människans strävan efter makt. Viktor Frankl betonade viljan till mening, den skiljer sig markant från Freud och Adler i och med att den kommer inifrån. Bara vi själva kan hitta den, det är meningen som bär oss genom livet, oavsett hur lite eller hur mycket makt eller njutning vi har. 


”Our will to meaning, not our will to pleasure or our will to power, is what illuminates our lives with true freedom.” Viktor Frankl

tisdag 28 augusti 2012

Regn, vattenmätare och mitt gladaste tomtkryss

Idag har det regnat till och från hela dagen, himlen har varit grå!


När jag kom vid 10-tiden visade det sig att gubbarna som skulle byta vattenmätare hade varit med samma båt, de stod och väntade vid brevlådan. De pratade först om att de måste med nästa båt "om en timme" ... sedan gick bytet på 5 minuter ...


Det blev lite inomhusfotografering idag ...!




 Mitt absolut gladaste tomtkryss, troligen en s.k. felflygare ...


söndag 26 augusti 2012

Skördetid


 "Superbär" enligt  dagens GP. Tja. Egen skörd smakar extra bra. Men de behöver lite förstärkning sen blir de perfekta till morgongröten. 


lördag 25 augusti 2012

Rävholmen

Ösregn på nätterna och sol på dagen. Vi fick en sommarutflykt till. Den här dagen var vi inte ensamma med kajaker på Rävholmen. Inne i viken låg ett tältande gäng med tio kajaker som fått en fin weekendtur. Men som sagt - på natten vräkte regnet ner. Tältlivet är nog över för vår del. Men badvattnet var utmärkt. Och kaffet.

fredag 24 augusti 2012

Brännholmsviken

Idag blev det en tur till Styrsö och Brännholmsviken, det får bli det sista inlägget för den här vistelsen, men jag är snart tillbaka!

Tilläggas kan att jag såg en snok som låg på stigen när jag kom, ringlade snabbt undan när jag försökte närma mig en aning med kameran ...





Vykort och släktled

Besökte vännen Olle Hasse igår, han har varit skeppare på allt från gamla fraktskutor till skärgårdsbåtarna innan han pensionerades. Nu är han en samlare av rang! Han samlar frimärken och vykort, köper vykort på nätauktion och har nu en fin samling med vykort från alla öar i södra skärgården.

Vi hade ett givande samtal över kaffet och när vi kom in på olika släkter och hus här på ön undrade jag om han inte hade något nedskrivet, det dröjde inte länge förrän han ringde en god vän på en annan ö som har allt samlat i datorn. Han berättade vem jag är och om mamma som är född på ön och beställde sedan ett utdrag ”så långt tillbaka i tiden som möjligt”. Nu sitter jag här med mammas släkt tillbaka till 1500-talet, häftigt!

Dessutom fick jag låna en dvd med cirka 100 inskannade vykort!
  

Ett tidigt färgkort från "ångbåtsbryggan"
ser onekligen handkolorerat ut!






torsdag 23 augusti 2012

Moster Annas döttrar

Igår eftermiddag var jag till "Moster Annas" - roligt att komma dit igen efter så många år. Kusinerna Maj-Lis, Rose-Marie och Gunilla var där, Gun-Britt kunde tyvärr inte komma. Det var väldigt roligt att träffa alla på en gång, mycket att prata om och efter en stund kom fotoalbumet fram. Alltid roligt med bilder!


Moster Annas hus.



Moster Annas utsikt 


Morfar och mormor med Anna, Nanny och  Judith.


De tre systrarna; Rose-Marie, Maj-Lis och Gunilla.

onsdag 22 augusti 2012

Man har, man är ...

Idag har det regnat några timmar under förmiddagen. Blommorna verkar trivas. Man har varit på besök och fått kaffe hos vännen Anna-Stina. Man har öst båten. Igår tvättade och städade man, tvätten torkade snabbt i blåsten. I eftermiddag ska man dricka kaffe tillsamman med tre systrar som också är kusiner med en. Nu skiner solen, man är tacksam!




Ställde frågan på Facebook om det är mycket med 43 blommor, "ja det är jättemycket" blev svaret. Nu är man stolt att bo i ett hus med 43 st blommor!


tisdag 21 augusti 2012

Deliberate practice


Den amerikanska psykologen K. Anders Ericsson har kommit fram till att om man vill bli mycket duktig eller expert inom något område så handlar det mer om hur man övar än vilka eventuella förmågor man är född med.

Deliberate practice innebär att man övar på ett mycket målmedvetet och uthålligt sätt. För att nå sin verkliga potential är det viktigaste hur man övar, det gäller att hela tiden utmana sig själv. Man måste se sina svaga punkter och anpassa övningarna efter dessa.

Här finns en mera utförlig redogörelse för vad ”Deliberate practice” innebär:

expertenough.com/1423/deliberate-practice






måndag 20 augusti 2012

43 och tomtkryss och en liten quiz

I dagens inlägg finns något för alla intressegrupperingar! Det ska bli roligt att se hur många kommentarer vi får!

Vad har talet 43 med Donsö att göra? Jo, det finns 43 st blomkrukor att vattna, stora som små.


Jag har bestämt att följa min bror i spåren, här är mitt första tomtkryss. En stor svart och vit fågel (mycket större än en sparv). Någon som vet vad fågeln heter?



Till sist en liten quiz, vilken film är följande bild hämtad ur?



Svaren kan ni lämna i era kommentarer!

söndag 19 augusti 2012

Blommor i trädgården

Se vilka fina blommor vi har i vår trädgård!






fredag 17 augusti 2012

Efter Stena Charisma

Efter åtta minuter börjar det, sen håller det på ... länge! Bilder från dagens tur till Lökholmarna.





torsdag 16 augusti 2012

Sommarläsning


Årets sommarläsning är ”Quiet – The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking” av Susan Cain. 

I boken visar Susan Cain hur det extroverta idealet växte fram under 1900-talet.  Personlighet blev viktigare än karaktär och livet kom att handla om att bli ”a likeable fellow” och sälja in sig själv i många sammanhang. Ytliga attribut blev viktigare att än djupa egenskaper som pliktkänsla, ansvar, respekt och integritet. 

Det extroverta idealet genomsyrar hela samhället; arbetsplatser, föreningar och organisationer. Det är viktigt att hela tiden synas och ”göra intryck” många vill gärna synas och pratar mycket men är kanske inte lika bra på att lyssna.'

Ungefär 30 procent av befolkningen är introverta, lyssnar mer än man pratar, skapar gärna men framhåller gärna inte sig själva. Cain visar i boken på många introverta som fått stämpeln tysta eller blyga ändå gjort skillnad som ledare, uppfinnare eller konstnärer. Hon berättar historien om Rosa Parks, en kristen afro-amerikansk kvinna som vägrade att lämna sin sittplats till en vit på en buss 1955. 

Denna bok erbjuder mycket intressant och tankeväckande läsning, exempel på kapitelrubriker; ”Does God Love Introverts? An Evangelical Dilemma”, ”How Extroverts and Introverts Think” och ”How to Cultivate Quiet Kids in a World That Can´t Hear Them”.

Här finns ett Ted-talk med Susan Cain:
http://www.ted.com/talks/susan_cain_the_power_of_introverts.html?quote=1379

onsdag 15 augusti 2012

Varje morgon ... vid havet

Varje morgon brukar jag sitta en stund på klipporna nära havet och bara vara. Ibland blir jag starkt berörd, jag vet inte varför men något händer ...

På de här bergen
har mamma gått
för längesen
här
har jag
mina rötter.




tisdag 14 augusti 2012

Grön bland de gula

Den här boken hittade vi i huset någon gång för länge sedan, den tillhörde mammas moster Hanna som hade huset tills hon dog 1967. På omslaget kan man se att hon fick den av vår morbror Tore (nu 80 år) julen 1947. Boken är skriven av Missionskyrkans missionärer i Kina, därav den vitsiga (och för den tiden vågade?) titeln!


måndag 13 augusti 2012

Stjerneskud, regnbuer






Årets bästa sommarhelg? Startar från  Kungälv tidigt lördagsmorgon - augustikänsla med 9 grader i luften, daggvått gräs och morgondimman från älven som sveper ända upp till oss. Sen blir det en klar solig stilla dag som passar oss godväderspaddlare utmärkt - trots sommarens otränade armar blir det en rejäl tur runt våra favoritöar. Och fika och bad förstås.


När det så småningom började mörkna gick vi upp på Myrevale för att kolla in veckans astronomiska händelse - passagen av perseiderna - och vi hade tur att både se vacker solnedgångshimmel och våra första stjärnfall!! Och allteftersom det mörknade  en  glittrande stjärnhimmel och vintergata.

 Söndagen bjöd mera sol och bad och på kvällen en Rävholmstur som fint semesteravslut för Lars. Där fanns den praktfulla regnbågen som avslutande inramning och kanske en hoppets symbol för framtiden.

(En gammal sång kom upp i minnet med både stjärnfall och regnbåge. Det var Anne Linnets Nordlys og regnbuer. Men norrsken har vi i alla falla inte haft den här helgen..)