måndag 31 december 2012

Gråmulen nyårsaftonspromenad

Mulet, fuktigt, plusgrader och kylig vind. Men visst fanns det färgklickar att glädjas åt



La Luna

Väntar på nya stjärnklara nätter men inget napp ikväll. Fullmånen tränger igenom molnslöjorna i a f.

lördag 29 december 2012

Stjärnskådare

2012 är året då stjärnhimlen fått allt större uppmärksamhet av herr och fru Davidsson. Jupiter. Venuspassagen. Perseidernas stjärnfall. Julklappsboken "Stjärnor och planeter" har redan studerats flitigt av både givare och mottagare.
Efter några mulna dagar kom i torsdags äntligen en klar natt. Fyra grader kallt och isande nordvästlig vind, vi rustar oss med varma kläder,  perfekt läge för skoteroverall.

På korsholmen hittar vi ett någorlunda lampfritt skådarställe. Det är bara den fantastiska fullmånen som är lite störande...  

Med utgångspunkt från Orions bälte lokaliserar vi den rödaktiga Betelguise, vid andra axeln Bellatrix. Våra gamla Jägersrohästar Rigel,  Aldebaran, Castor och Pollux (tvillingarna) är oxå stjärnor som vi nu finner. Och Plejaderna - den lilla stjärngruppen som jag förut misstagit för Lilla Karlavagnen - glittrar fint ännu längre bortanför gulröda Aldebaran.
Högt på himlen lyser (?) Jupiter och ännu närmare zenit Capella.

Sirius står lågt över horisonten i öster. I nordost finner vi Karlavagnen och i norr Polstjärnan. Den skall ligga i svansen på lilla karlavagnen men vi kan inte se resten av stjärnbilden. Det är för ljust denna natt.

Vega ligger i nordväst. Intill skall Svanen finnas men den hade vi inte hunnit läsa på.... Lars har annars utnämnt den till sin favoritstjärnbild.


fredag 28 december 2012

Hälsade på ...

... hos Gun-Britt och Jonas igår. God mat förstås ... och så tittade vi på några bilder, alltid roligt!


Korsvägen, väntar på 8:an


Mamma (med Lars?) längst upp till höger


Fina mostrarna Judith och Anna på Liseberg (foto Gun-Britt).

torsdag 27 december 2012

Julrester

Goda mögelostarna slut. Men lite marmelad kvar
Den fantastiska chokladkartongen från Olga och Seva. Tyvärr slut.
Hyacinten blommar fortfarande

Årets pepparkakshus

Höghus i muminskogen. Arkitektritat.

onsdag 26 december 2012

Fullt ös i missionskyrkan

Härlig ung gospelkör från Chicago fyllde kyrkan med massa energi. Halva Donsö var där. Inspirerade förhoppningsvis till generösa gåvor till GF-kyrkans missionsinsamling.


Här är ett gammalt klipp med SCC från 2007 där de sjunger Joy to the world/Hallelujakören. Dom fick vi oxå höra - och sjunga med i så länge vi kunde!

Julklappsberg och juldagsspel

Oj så snälla familjen Davidssons medlemmar varit i år. Julklappsbarometern slog nog i topp. I år igen... Men nästa jul blir det andra bullar.. Gråfuktig juldag gynnade inomhusaktiviteter. Två flitiga promenerade men annars var det astronomisk bokläsning - Karin fick bok om stjärnhimlen;  strategispel där vi kånkat runt med förbundsarken bland nybyggda städer och vägar;  stickning, godisätning, mer julmat i lugn och ro. 10 personer på julafton, sex kvar till juldagen och nu är vi bara tre kvar.


tisdag 25 december 2012

Vit jul och sidensvansar

En liten stund på julafton sken solen. Lars skottade ihop den töiga snön till en liten välkomstinstallation.
Dessförinnan hade vi besök av ett gäng såna här. Det är alltså sidensvansar. Tyvärr han jag inte få ihop min mobildigiscoopingutrustning. Bättre lycka nästa gång.  De förjänar bättre ljus för att se gula och röda färger - och mycket bättre förstoring.

onsdag 19 december 2012

Is

Nu är nästan all snö borta, men när jag kom till "mitt ställe" fanns det lite is kvar på klipporna. Spännande former ...








lördag 15 december 2012

Årets slånbärssaft

Lars har pysslat med saften ett tag - koka, hälla, dra, upprepa x 3-4 etc - men idag var det dags att sila och resultatet blev ett par flaskor med finfin slånbärssaft. Förutom saftfixning stod även snöskottning på agendan. Efter två veckors iskyla kom det snö, slask, regn och blidväder idag tyvärr. Den relativa värmen (samt kroppsarbetet) gjorde att Lars inte fick chansen att använda den nya födelsedagspresenten. Mer om den senare alltså.

onsdag 12 december 2012

Fin soluppgång idag

I morse var det 7-8 grader kallt och klart väder. Det blev en mycket fin soluppgång när jag var på plats borta på bergen.




Tur att vi tog upp båten i tid ...


lördag 8 december 2012

Bordet är dukat


Efter en veckas isande kyla kommer våra små vänner gärna till frörestaurangen.
Hittills: talgoxe, blåmes, pilfink, gråsparv, rödhake, järnsparv, svarthätta, bofink, grönfink, koltrast, björktrast, skata.

Och så gick Karl-Arne förbi

fredag 7 december 2012

Vi fick upp båten i sista stund...

...nu börjar isen lägga sig.


Vinterväder vidlåter Vrångö

Jag tog mig en förmiddagstur till Vrångö

Redan på båten hörde jag att det skulle bli rådjursjakt

Vrångö hamn repareras totalt

Jag kunde inte ta mig ut på piren

Det verkar dyrt

torsdag 6 december 2012

Äntligen naturstigen ...

Det var några veckor sedan jag gick naturstigen men idag var vädret lämpligt igen!


Tittade in på kyrkogården ...


Strålande väder!





Slutligen en bild från i morse, lägg märke till rådjuret längst ner, lite till vänster. Såg två rådjur efter att jag tagit bilden men visste inte om att ett var med på denna förrän jag kom hem!