tisdag 30 april 2013

Sigyn har gjort sitt

M/S Sigyn förknippas av många med ett antal uppmärksammade transporter av kärnavfall från Sverige till upparbetsningsanläggningen La Hague på den franska kanalkusten.


Nu har Sigyn gjort sitt för transportfartyg för SKB, Svensk kärnbränslehantering AB. Nu ligger hon på utsidan av hamnpiren på Donsö i väntan på att ersättas av det nya fartyget M/S Sigrid.


Sigyn ligger på Donsö därför att drift och bemanning sedan två år tillbaka sköts av Furetank Rederi.



Stor och ful ...

torsdag 25 april 2013

Nu borras och sprängs det på Donsö ...

Nu ska det byggas nya sjöbodar i hamnen ... 





lördag 20 april 2013

Sen vår i år

Nu är våren här trots allt. Slut på frost och ner med massa regn. En  gnutta grönt börjar sprida sig i gräsmattan. Men inga blommor på forsythian.


                     
För ett år sedan såg det ut så här:
21 april 2012

fredag 19 april 2013

Lida nu blomstra sen

Mina pelargoner brukar bli väldigt tunna och spretiga för jag är en usel trädgårdsmästare och vill inte skära ner dem. Särskilt inte när de oftast redan börjat blomma i början av våren. Dessutom tänker jag att det måste finnas åtminstone ett blad kvar när man skär av - och eftersom mina pellisar oftast inte har några blad kvar långt nere på stammen så blir den eventuella beskärningen väldigt högt upp. Men i år har jag varit hård. Fast det skär i hjärtat.

Och - kanske är det inte så farligt i alla fall....




onsdag 17 april 2013

Utsikt från ett hustak ...

Jag var ute en sväng och hade förstås kameran med mig, plötsligt ropade någon på mig högt uppifrån ... Det var Orvar som jobbade med att lägga nytt tak på ett hus. Han bjöd mig att komma upp och ta lite bilder, sagt och gjort ...!


En sån här utsikt får man inte varje dag ...





onsdag 10 april 2013

Nu börjar blommorna våga sig fram ...

Värmen kommer långsamt och blommorna börjar titta fram, nu finns det åtminstone två sorter på vår tomt ... och så några andra bilder från idag!







måndag 8 april 2013

God kaka

Lätt som en plätt och väldans gott. Linnéa bjuder på kakan och receptet.
Undrar om den verkligen hette Silva-kaka (skulle ju kunna vara ett gammalt orienterarrecept förstås) eller om hon skrev det när jag sa att den liknade Silviakaka (fast där ligger glasyren ovanpå och innehåller kokos oxå)

Silviakakor

fredag 5 april 2013

Marsvädret

Kall månad med solrekord i Göteborg, nästan 250 timmar. Det var visst lite varmt i början (då var jag i norrland ), tillräckligt för att meteorologiskt definierad vår 2013 skulle infalla redan före 1/3. Den meteorologiska definitionen av vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och ligga mellan 0 och 10 plusgrader, om detta inträffar sju dygn i följd, säger man att våren anlände det första av dessa dygn. Sen blev det kallt iaf på nätterna, det har varit 5 - 10 minusgrader varenda natt. Dagarna har varit klara och soliga och efterhand kryper temperaturen upp över 0-strecket, allt högre i slutet av månaden. Isande vind har många dagar kylt oss in i märgen. Man orkar inte hålla på med långkalsonger hur länge som helst. Kan bekräfta att minusgrader inte alls är lika kalla i norrland som här. Man kan oxå postulera att att varje minusgrad upplevs kallare ju längre fram på året det är. Nåväl, solrekord har det varit, inte en droppe regn heller och allt ljusare blir det. Många fina stjärnklara nätter oxå. En liten blåsippeknopp har vi hittat på vårt ställe men de är sena.

torsdag 4 april 2013

Vederkvickande påskdagar


I år inföll påsken nästan rekordtidigt, redan i slutet av mars. Vi såg den vackra fullmånen (den första efter vårdagjämningen etc...), stor bakom molnslöjor gick den upp i öster onsdagen 27 mars och sen blev det påskdag 31 mars. Inte så tidigt egentligen, rekordet för påskdagen är 22 mars men det hände senast 1818 och nästa gång inte förrän 2285. Sen påsk ger bättre chans för badväder, som senast infaller påskdagen 25 april, det dröjer till 2038 nästa gång.

Helgen gav flera dagar på ön men oxå en del jojoåkande till Kungälv med Långfredagsmusik och Påskdagskörsång. Delar av familjen valde istället Styrsö missionskyrka för påskgudstjänsten och fick nya spännande intryck.

Annars ägnade vi oss åt

Styrsöpromenader. Som grädde på promenadmoset sågs havsörn och ormvråk åt väster som cirklade sig uppåt med termikens hjälp för att sen glida vidare i sin vårflytt.

Omplantering
Påskdekorationer
Nya konstiga kortspel
Donsöpromenader. Här är gammal Donsögraffiti vid varvet.

Traditionsenlig påskaftonslunch. Fick bli inomhus i år - soligt men svinkallt ute. 
Trasslig stickning
Stora cykelrundan på Styrsö med sedvanligt Halsviksstopp

TYVÄRRR kunde vi inte bada för trappan låg på land (undanflykt)
Däremot fanns det INFLYTTADE Donsöbor som badade 1 april. Inget skämt. 

onsdag 3 april 2013

Ny video

Man har gjort en video med Donsöbilder, klicka på länken nedan!


Video med Donsöbilder

Fina dagar ...

Vädret har varit stabilt ovanligt länge nu med blå himmel varje dag, det är bra!










Fint kvällsljus igår kväll och när jag kom hem sjöng koltrasten!