onsdag 28 augusti 2013

Styrsö Rös

"Pricken" på Styrsö Rös blev träffad av blixten för ett par veckor sedan. Det blev nästan bara "kaffeved" kvar ... en del redan borttransporterat ... här är resterna.





lördag 24 augusti 2013

Tistlarna

Tistlarna är dagens mål. Planen har funnits ett tag och nu kom tillfället  Det är Inger och Nils-Ove som bjudit med oss på en tur i deras stadiga båt, en riktig sovbåt (kanske en sådan Lisa ville ha när hon var liten). Nu skulle vi ju inte sova förstås utan åka på dagstur.

Det passade bra en fredag - alla var lediga och väderleksutsikterna var strålande!

För oss började det med en tidig morgontur från Kungälv. På Saltholmen stod Kapten Johansson och hans besättning beredd att ta emot passagerare - dock inte till Donsö så vi fick ta Vipan.




På Donsö tassade vi tyst in i huset för att koka kaffe och fixa mackor. Tyst för att helst inte väcka Stina med vänner som hade sovmorgon efter en go utflyktsdag och lång gårdagskväll med prat och grillmys i trädgården.

När vi stod vid bryggan för att bli upphämtade kom det här sportiga paret förbi - de skulle ta en cykelutflykt till Kungsbacka!



Sen bar det iväg söderut och turen bjöd både på hoppande tumlare utåt väster och slöa solbadande sälar på skären intill Tistlarna.
Skepparen  tog oss sen stabilt in i den erkänt besvärliga hamnen (vi mötte en båt som fick grundkänning på väg ut) och sen hade vi en härlig dag på denna den yttersta utposten i södra skärgården. De båda fågelskådarna fick nog sitt lystmäte - havsörn, sparvhökar och tornfalk såg vi bland annat. Fika, fotografering och fina bad blev det oxå! Flera Donsöbor dök upp efter hand och kom och talade en stund ,

Det var 24 år sen jag var här förra gången - även den gången en minnesvärd dag tillsammans med seglande vänner. Hoppas att det inte dröjer lika länge till nästa gång. Vi får kanske bli lite vågligare med vår lilla båt??


söndag 18 augusti 2013

Lördagsutflykt

Lördagen började med blåsigt och ganska väder, men solen tittade fram efter en stund och vädret blev allt bättre! Som gjort för en utflykt till Lökholmen.




Ganska snart märkte vi att vi hade ögonen på oss, många ögon ... Det var fåren som nyfiket studerade vår ingång ...


Det var läge för ett rådslag ... vad ska vi göra???


 Små blommor som hittat en plats att gro på!


 Rent och fint vatten här ute ...




Lars Davidsson var med och bidrog med sin roliga humor, tack Lars!


 

En sten med färg som omväxling ...

Vistelsen avslutades med bad och därefter åkte vi nöjda och belåtna tillbaka till Donsö. Tänk så trevligt man kan ha det tillsammans!



torsdag 15 augusti 2013

Donsö hamn 15 augusti 2013

Nu har man kommit igång med byggandet av sjöbodarna efter semesterledigheten ...




Jag träffade också de här farbröderna och fick en trevlig pratstund med dem!

Dagens citat:

Everything comes down to awareness. To be aware is to know meaning. To be aware takes time. To find meaning we must be aware – see, hear, smell, touch and taste the world.

lördag 10 augusti 2013

Semestern går mot sitt slut

Några bilder i övergången till sensommar och höst:
Jag ser framåt, men - högsommaren är över - fåglarna lämnar


Horsika - badplatsen är tom idag, men kommer sol kommer bad!
Lisorna/kajakerna kommer säkert i vattnet igen

Uttern, säkert förtöjd(!) ska göra många turer till Lökholmen innan det är dags att dras upp på land

Häggmispelns bär äter vi inte, men däremot aronians

Stockrosorna är underbara ännu en tid

Det är fortfarande varmt i vattnet

Kastanjens blad ska gulna och falla av (tillsammans med kastanjerna...)

Båtarna går från ön - men också tillbaka

Framtiden

Fjärildagen på Lökholmen

Med visst vemod anträds semesterns sista (Lars) Lökholmstur. Alla veckor med fint väder är slut nu stod det i GP på morgonen, det är mulet, 16 grader och blåser ganska friskt. Men Lökis är ändå Lökis så vi packar fika och badkläder. Och kikare förstås. GP-korsordet och mobilen. Extra tröja. Och jacka (!). I vågskumpet på väg ut ser vi mörka moln österut men i väster är himlen blå. Väl på ön finns det fina lä-ställen där solen värmer gott. Lars spanar fåglar och Karin försöker fota fjärilar. De sitter inte så gärna still men några fastnar i alla fall. Dagens förefikabad blir ett tångdylikt mellan stora stenar vid den grunda stranden, det blir extrahärligt när Stena-katamaranvågorna vältajmat rullar in i viken.
Puktörneblåvinge - Polyommatus Icarus
Puktörneblåvinge
Slåttergräsfjäril - Maniola Jurtina
Slåttergräsfjäril - undersidan
Svingelgräsfjäril  - Lasiommata Megera
Svingelgräsfjäril
Svingelgräsfjäril
Makaonen rymmer !!
Lars fågelspanaren
Här badades det
Dagens tråkiga händelse - någon hade knyckt våra akterförtöjningstampar när vi var borta.

onsdag 7 augusti 2013

Skolklassen från 1934 ...

Barnen på fotot av skolklassen i Donsö skola från 1934 har nu fått namn tack vare gruppen "Skärgårdsbilder" på Facebook. Nämnas kan att vår tidigare granne Karin Edin sitter på andra raden längst ut till höger.


tisdag 6 augusti 2013

Husbygge

Efter försommarens framgång med häckande talgoxar hoppas vi på fler hyresgäster nästa säsong. Bostaden har särskilt anpassats för blåmesar vilket härmed annonseras (föreslog att Lars skulle skriva välkommen ovanför ingångshålet men han påstod att blåmesar inte kunde läsa)