lördag 29 december 2012

Stjärnskådare

2012 är året då stjärnhimlen fått allt större uppmärksamhet av herr och fru Davidsson. Jupiter. Venuspassagen. Perseidernas stjärnfall. Julklappsboken "Stjärnor och planeter" har redan studerats flitigt av både givare och mottagare.
Efter några mulna dagar kom i torsdags äntligen en klar natt. Fyra grader kallt och isande nordvästlig vind, vi rustar oss med varma kläder,  perfekt läge för skoteroverall.

På korsholmen hittar vi ett någorlunda lampfritt skådarställe. Det är bara den fantastiska fullmånen som är lite störande...  

Med utgångspunkt från Orions bälte lokaliserar vi den rödaktiga Betelguise, vid andra axeln Bellatrix. Våra gamla Jägersrohästar Rigel,  Aldebaran, Castor och Pollux (tvillingarna) är oxå stjärnor som vi nu finner. Och Plejaderna - den lilla stjärngruppen som jag förut misstagit för Lilla Karlavagnen - glittrar fint ännu längre bortanför gulröda Aldebaran.
Högt på himlen lyser (?) Jupiter och ännu närmare zenit Capella.

Sirius står lågt över horisonten i öster. I nordost finner vi Karlavagnen och i norr Polstjärnan. Den skall ligga i svansen på lilla karlavagnen men vi kan inte se resten av stjärnbilden. Det är för ljust denna natt.

Vega ligger i nordväst. Intill skall Svanen finnas men den hade vi inte hunnit läsa på.... Lars har annars utnämnt den till sin favoritstjärnbild.


4 kommentarer:

Stina sa...

Va ni kan - tvättäkta proffs helt klart! Snart tar ni svanen oxå! :-)

Karin sa...

Akta dej du Essan, snart släpar vi ut dej en kall natt......

Larsan sa...

Just det Essan!

Stina sa...

Får skaffa mig en bra overall först bara sen hänger jag på! :-)