lördag 5 april 2014

Mörkerutflykt

Det har varit ett par veckor med härligt vårväder, soliga fina dagar med temperaturer upp mot 10 grader och stjärnklara nätter ibland med några minusgrader. I torsdags tog vi en cykeltur över till Styrsö efter solnedgången.

 Mål 1 - lyssna på ugglor - ingen framgång där. Dvs vi lyssnade men vi hörde inga varken vid donsöbron, rös eller nere vid brattenbadet.

 Mål 2 - hitta ställen med bra utsikt och så lite lampor som möjligt. Det blev förstås Styrsö rös. Nymånen lyste fint - månen är ju visserligen alltid lite störande men nymåne är bättre än fullmåne... Först såg man bara Jupiter men allt eftersom det mörknade trädde fler stjärnor fram. Vår gamla vän Mars har dykt upp igen, lärde känna honom för två år sedan men sågs ej förra året (att inte vi såg Mars säger iofs inte så mycket - sån järnkoll har vi inte - men eftersom Mars har drygt två års omloppstid runt solen så tror jag det är så att den syns bäst vartannat år?). Lågt på himlen syntes blåblänkande Sirius i söder, röda Mars i öster och norrut såg vi Vega och Deneb (i Svanen). Dagens nya stjärna blev Alhena. Den ligger ungefär mittemellan Betelgeuse och Castor/Pollux och visade sig vara stjärntecknet tvillingarnas gammastjärna. Vintergatan kan man bara ana, allt ljus från storstaden i nordväst stör... Förra helgen var vi ute på andra nattliga äventyr och kunde då vid 2-3 tiden även se Saturnus - tyvärr utan tillräckligt bra kikare för att se ringarna..


Med mobilkameran ser man inga stjärnor och den fina månskäran blev en ovan  - kolla in Bozzes bilder istället!
Aftonrodnad i väster utanför Halsvik


1 kommentar:

Larsan sa...

Det var riktigt fint uppe på rös! Jag har börjar få koll på stjärnbilden Lejonet och kan nu lägga den till de andra:
* Orion, Cassiopeja, Karlavagnen, Kusken, Stora och lilla hunden, Tvillingarna, Oxen, Andromeda, Pegasus, Svanen, Vega