måndag 13 juli 2015

Ekomuseum Bergslagen

Flera av besöksmålen hittade vi i Ekomuseum Berslagen  - en sammanställning av fina besöksmål i området.

"Ekomuseet är stort. Det tar cirka tre timmar att köra med bil från Fredriksberg i Ludvika kommun ner till Strömsholm och Borgåsund vid Mälaren. Här hittar du gruvor, hyttor, bergsmansgårdar, järnbruk och kanal med slussar – ta alltså god tid på er för att upptäcka Ekomuseums alla speciella platser."

Klicka på bilden för förstoring
 Flogbergets gruvor
En hel rad med dagbrott att gå runt och kika ner i. Det fanns även guidade turer inne i gruvan. Vi nöjde oss att gå runt själva, sen såg fikade hemmabakt i den mysiga kafé-stugan och såg på film om  gruvarbetarlivet där hela familjerna var involverade. En liten sten fick följa med hem, den såg rostig ut så kanske var det något järnhaltigt? eller möjligen lite rödfärg??





Roligt taktegel såg vi  bk a vid Flogberget


Sedan åkte vi till Norberg och  beskådade Polhemshjulet och stånggången - dessa fantastiska tekniska skapelser för utnyttjande av vattenkraften. Där användes kraften till att driva gruvpumpen i Mossgruvan. Slutade klockorna på stånggången att pingla gällde det att snabbt ta sej upp ur gruvan innan den vattenfylldes. I Norberg finns oxå  Lapphyttan där där nylig forskning och utgrävningar visat att avancerad järntillverkning förekom i Sverige på 1100-talet, långt tidigare än vad som dittills varit känt. Det missade vi, så där får vi kolla nästa gång....


Norberg var ett litet fint välbevarat trähussamhälle. Vi fikade förstås på berömda Elsa Anderssons konditori - fin turistfälla med lång historia. Tillägg: Turistfälla eller ej - vi var i alla fall där. Konditoriet drabbades av en eldsvåda och brann ned till grunden den 21 augusti 2015. 

Goda kakor. Särskilt berömd var Tangotårtan.

Vandrade sen runt i byn och särskilt vid Abrahamsgården där vi tittade på hantverksutställning och konstgalleri. Karin fastnade en stund i näraliggande antikvariatet där innehavaren hade järnkoll på eftertraktade stickningsböcker.








Inga kommentarer: