torsdag 30 juli 2015

Jordskalv på Donsö - ett öronvittne berättar

Lars Davidsson 61:

"Jag var där"
- Bozze och jag såg en film på TV. Rätt som det var hörde vi (mer än kände) ett dovt, djupt muller. Egentligen ett mellanting mellan knall och muller: Kort, nästan som en knall och dovt som muller.
- Vi frågade oss båda: Vad var det där?
Jag gick ut och fick syn på Roger som gått ut på sin balkong. Tillsammans med en granne på berget kom vi fram till att det nog var ett kanonskott, avlossat någonstans i skärgården.

Först när jag läste GP på morgonen fick jag klart för mig vad det var...








Text och bild från GP och text från Sveriges Radio:

Skalvet inträffade klockan 21.46 på onsdagskvällen.
 Att Västsverige är mer sårbart för jordskalv än övriga landet kan bero på att bergen i området är yngre.
De västsvenska bergen är "bara" 1,1 miljarder år gamla medan landets övriga berg är 1,8 miljarder år. 2014 inträffade ett skalv på 5,6 i Kattegatt.
- Det kan vara en av förklaringarna till att Västsverige drabbas. Att bergen kan ha fler sprickor kan påverka också, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.
Under onsdagskvällen förekom flera uppgifter om var jordskalvet, som mätte 2,8 på richterskalan inträffade. Enligt amerikanska USGS mätningar ska exempelvis skalvets epicentrum ha inträffat 15 kilometer nordväst om Göteborg, det vill säga i Säve och med en magnitud på 3,4.
Den slutgiltiga positionen för onsdagskvällens jordskalv i Göteborg är söder om Amundön och väster om Skintebo, mellan de båda öarna Sockertoppen och Grundsö. Felmarginalen ligger dock på en kilometer.

Skalvet mätte 2,8 på Richterskalan.
Skalv som detta är ovanliga i Sverige. Enligt Björn Lund, universitetslektor i seismologi vid Uppsala universitet, inträffar de en till två gånger om året men sällan vid tätorter.
– Det är många människor som har känt av det här och man har känt både skakningar och mycket ljudeffekter som knallar eller att det låter som lastbil eller ett tåg har kört förbi.
Hur stor är risken att det kommer fler skalv?
– Det kommer möjligen ett par efterskalv. Men de bör vara så pass små att det inte ska kännas särskilt mycket. Möjligen kan det kännas ute på öarna. Och det kanske kommer inom de närmaste dagarna i så fall.
Kan man vänta sig att det skett några skador?
– Nej, det tror jag är osannolikt. Epicentrum är ute i havet och det här skalvet är så pass litet att det inte ska påverka byggnader
Skalvet skedde på 20 km djup och SOS alarm och räddningstjänsten fick rapporter från hela Göteborgsområdet om att skakningar känts.Inga rapporter om skador på hus eller byggnader har kommit in efter jordskalvet.


Inga kommentarer: