söndag 6 januari 2013

Lysa lysa stjärna...

I veckan var vi bjudna på ett mycket trevligt nyårskalas och värden berättade om den gamla trettondagstraditionen han mindes från sin barndom på Donsö. Då gick barnen omkring i grannhusen med en lykta - helst en flasklykta man gjort själv - och läste stjärnramsan och blev bjudna på godis. Hans mormor hade ett helt bord berett med godis till besökande barn. Så här började ramsan:
Lysa lysa stjärna
Tacka vill jag gärna..
 - sen var det minst fyra rader till men tyvärr tappade jag minnet och versen är borta. Kollade med kusin Gunbritt som mindes att brorsorna höll på med detta i ungdomen men inte hon eller hennes systrar så det kanske bara var pojkarna ( som tyckte det var särskilt roligt att göra flasklyktor i källaren) det gällde? Det skulle stämma med de Staffanstraditioner som finns beskrivna från andra platser i Sverige. Googlat lite och hittade till slut en enstaka träff med koppling till södra skärgården -   Ur en artikel om jultraditioner av Ullabeth Karlsson läser man:
"Staffansryttarna, byns pojkar, brukade på annandagens  morgon rida omkring mellan gårdarna, sjungandes staffansvisan.... Legendens Staffan Stalledräng är den förste kristne martyren - Den Helige Stefanus - vars minne vi högtidlighåller just Annandag Jul. Även under trettondehelgen var det vanligt att se pojkar uppträda i byar och samhällen. Från gård till gård drog pojkarna med en liten tablå ur jullegenderna. Maken hemma, uppvuxen i Södra Skärgården, berättar att han på 1960-talet deltog i dylika spel och med ljus och lyktor drog runt med ramsan Lysa, lysa stjärna, tacka vill vi gärna.."

På Dyrön har de en egen variant som man kan läsa om här , där finns även beskrivning på hur man gör "butell-lyktorna"


Här är vår sagesman. 

Detta får bli vår stjärnlykta
För övrigt kan tilläggas att nu har våra föregångare på stjärnskådarfronten  nått fram till sitt mål. 


Hej Donsöbor! Hur lyder hela versen? Skriv och berätta!

1 kommentar:

Karin sa...

Så här var det:

Lysa lysa stjärna,
tacka vill vi gärna.
Lödd på en katt o fjä´r på e höna , får vi komma in o lysa stjärna.

Tack Lillvor, Gert och Bo