onsdag 25 juli 2012

Husets historia - del 3

Dubbelstugan 1870 ---- fortsättning

Hanna Johansson (1883 – 1966)

Kajsas dotter Hanna gifte sig aldrig och tog över huset efter föräldrarnas död. Hon försörjde sig på många sätt, däribland att hyra ut del av huset till sommargäster. Jag har hört berättas att hon själv bodde på vinden under sådana somrar. Ett par av de spröjsade dubbelfönstren på sydfasaden byttes mot ett enkelt treluftfönster, troligen på 50-talet. 


Bilden troligen från 30-talet - tagen från grannens hus som byggdes 1926 och innan  ladan (till vä i bilden) brann ca 1941





Ruth (f Nyfeldt 1916 – 1969) och Ragnar Davidsson (1914 – 1998)

Efter Hannas död diskuterade kusinerna vad de skulle göra med huset. Ruth och Ragnar anmälde sitt intresse och fick köpa. Sommaren 1967 var den första de tillbringade i huset och planer för förnyelse började gro.

Kajsas barnbarn Ruth dog redan 1969 men Ragnar fullföljde planerna och lejde ut arbetet till ”Kössö-snickarna”. El-, vatten- och måleriarbeten utfördes av andra. Till exempel var det Sandor Szegedi (vaktmästare i Kungälvs missionskyrka) som tapetserade och målade invändigt.

1970 byggdes huset om. Den totala ytan förändrades endast marginellt. Veranda och farstu gjordes något större. De tydligaste förändringarna var att huset kläddes med eternit, att glasverandan ersattes med en med tredelat fönster samt att vatten och avlopp drogs in.


2005
Här ses exempel på miljöeffektiv och kostnadsbesparande återanvändning av material. När den nya farstun byggdes användes en gammal dörr (troligen bakdörren på östra gaveln) som nytt väggmaterial. Även upptill vä ses en gammal dörr som fasadskiva. 


Lars och Bo Davidsson

Kajsas barnbarnsbarn Lars och Bo tar över ansvar och ägande successivt under 1990-talet. Inga större förändringar av huset görs.


/Lars

Inga kommentarer: