onsdag 1 augusti 2012

Styrsö kammarmusikdag 2012

I år blev det bara en. Dag alltså.  Men den var fullspäckad. Sture Carlsson (tidigare chef på Göteborgs konserthus ) var presentatör och talade varmt för kollekten. Den behövs för att finansiera musikprojekten för enligt honom går numera alla församlingens pengar till att underhålla församlingens alla kyrkor utspridda i södra skärgården, han menade oxå att det fanns  risk att församligen snart blir rationaliserad och  uppslukad i ett större konglomerat där man önskar få stordriftsfördelar....... eller hur det var.

Hursomhelst - åter ett ambitiöst program, fantastisk solist, danska Katrine Gislinges spelade otroligt känsligt på flygeln och ett nyskrivet verk av danska kompositören Bent Sörensen fick uruppförande. Bent var med i kyrkan och intervjuades av Sture Carlsson.

Blir åter impad av den här proffsiga gruppens spelglädje och dynamiska framförande, det är ett gäng proffsmusiker från GSO m fl svenska orkestrar (tex Helsingborg, Gävle, Hovkapellet) som bor permanent eller tillfälligt på Styrsö och deras vänner som passar på att spela ihop en vecka och i allra högsta grad berika det lokala kulturlivet.

Kyrkan var fullsatt och någon konkurrens från Springsteen som spelade på Ullevi märkte vi inte. "Det är i Styrsö kyrka det händer" som kyrkoherde Agneta Olsson sa med anledning att att man även detta år kunde uruppföra ett nytt musikstycke.

Massa bra konserter har vi varit på sen kammarmusikdagarna började för 11 år sen, mina absoluta favoriter hittills är förra årets blockflöjtsfokus med Dan Laurin. Men man kan oxå säga att NU är bäst.

(I Styrsö kyrka har vi oxå våra arga favoritkeruber att spana in på altartavlan: )

3 kommentarer:

Larsan sa...

Keruberna ser betydligt mer "tykna" ut än vad som framgår. DE ser ut att ha mustasch...

Anonym sa...

Åh, det är bara att tacka och ta emot! Det var en stor upplevelse för mig och hustrun (Anna Paradiso) att vara tillsammans med dessa underbara, generösa musiker! Vi hoppas att få återkomma snarast också för att kunna njuta av det styrsöska köket som är helt fantastiskt. Vi glömmer aldrig krabborna...! Hälsningar från Dan Laurin

Karin sa...

Välkommen tillbaka! Blockflöjt rules!/hälsningar Karin