torsdag 13 juli 2017

Vilhelmina runt

Kyrkstaden i Vilhelmina byggdes runt 1840-talet när man hade byggt ny kyrka uppe på höjden. Det gamla kappellet sen 1700-talet nere vid Volgsjöns strand var för litet och i dåligt skick.
I början bodde man i kyrkstaden "plassen"  endast tillfälligt i samband med kyrkhelger men så småningom började man bo där permanent och samhället utvecklades runt kyrkstaden.
1921 förstördes stor del av kyrkstaden i en brand.  Kvarvarande hus är restaurerade och används till viss del som vandrarhem Det är mycket charmiga små lägenheter med olika utformning och vi bodde i gaveln upp mot museet (tidigare sockenstuga).

Anna-Lisa Öst - "Lapp-Lisa"
Gula porten till vår trappuppgång, vi bodde på andra våningens gavel. I bakgrunden ses Vilhelmina museum.




Namnet Vilhelmina fick orten 1804 efter dåvarande drottningen. Detta firades med salut och mycket uppskattande ord enligt en informationsskylt vi läste (lite Nordkoreavibbar där), dessförinnan hette den Volgsjö.

Dagen är mulen och temperaturen ca 11 grader. Vi går den rekommenderade Vilhelmindarundan med fantastiska sevärdheter som Tingshuset, Folkskolan, det jättestora Folkets hus, gamla kyrkogården, Hillbert Hellgrens lyckobringande hästsko mm.

Tingshuset. Numera turistinformation mm.
Folkets hus och badpalats


 Förstås har vi kollat när Inlandsbanetåget kommer och kunde bavaka detta event på ortens järnvägsstation.


Det här gamla ångloket var sparat ända in på 90-talet för totalförsvarsändamål men då insåg man att ingen längre visste hur man skulle köra det.

Fika intogs på Vilhelminas mest berömda konditori med rund 60-talsutformning (Kjell Wretling 1964). Riktigt fint faktiskt fastän vi skrattat lite åt beskrivningen i rundtursbroschyren.



Några km norr om Vilhelmina fanns Bergmans gårdsbutik med norrländska delikatesser. Så bra att de fått Inlandsbanan att göra lunchstopp där på den minimala stationen Vilhelmina Norra.
Tågtiderna passade inte riktigt oss så vi fick god middag och en fin promenad t o r längs sjön där vi såg både lom och storskrak.



Kl 19.00 gjorde vi akututryckning upp till kyrkan då vi i sista ögonblicket noterat att det skulle bli musik. Två unga musiker från Göteborg och Umeå (och musikhögskolan i Malmö) spelade saxofonduo och vi fick höra folkmusik med jazz- och improvisatonsinslag






Inga kommentarer: